Intelligentieonderzoek met behulp van de WISC-V

Om in kaart te brengen wat de sterke- en minder sterke kanten binnen het intelligentieprofiel zijn en wat dit kan betekenen bij het schoolse leren, kan ik bij kinderen (van 6-16 jaar) een intelligentieonderzoek afnemen. In het huidige schoolsysteem en de regels waaraan leerkrachten en scholen moeten voldoen, bijvoorbeeld om extra hulp of aangepaste lesstof te kunnen verantwoorden, kan dit waardevol zijn om zo goed mogelijk bij een leerling aan te kunnen blijven sluiten zodat hij of zij zich veilig kan blijven voelen in het leerproces.
Ook bij een intelligentieonderzoek staat voor mij het kind centraal en blijf ik altijd in de eerste plaats het kind zien, naast de opdrachten die wij samen maken en de resultaten die hieruit naar voren komen. Daarom zijn ook kinderen die erg onzeker zijn, faalangst hebben, zich minder lang kunnen concentreren, al veel negatieve schoolervaringen hebben gehad of ontmoedigd en gefrustreerd zijn geraakt door het schoolse leren, hiervoor bij mij van van harte welkom.
Een test is een test, maar het contact, begrip, en de samenwerking tijdens de afname is naar mijn idee essentieel voor een kind om ontspannen aanwezig te kunnen zijn en het beste van zichzelf te kunnen laten zien. Daarom ga ik ook graag aan het werk met (hoog)gevoelige, onrustige en vermoedelijk hoogbegaafde kinderen, of andere kinderen en jongeren voor wie het contact en de manier van benaderen tijdens een onderzoek extra belangrijk zijn.
Ook scholen kunnen voor een intelligentieonderzoek bij mij terecht. Het onderzoek vindt plaats in mijn praktijkruimte of op school, indien de school in overleg met jullie als ouders het onderzoek heeft aangevraagd. In sommige gevallen heeft de school de mogelijkheid om voor het onderzoek te betalen. Er is geen verwijsbrief van de huisarts nodig en een intelligentieonderzoek wordt niet vergoed.

Kosten (inclusief BTW, intake, afname, uitgebreid verslag en evaluatiegesprek) per 1 januari 2019:

  WISC-V

 Intelligentieonderzoek

€ 500,-
 Intelligentieonderzoek, afgenomen op en aangevraagd door school € 500,-

Ook als de school niet direct de verwijzer is van onderzoek, kan er na afloop een evaluatiegesprek op school plaatsvinden om de bevindingen toe te lichten en mee te denken over de aanpak in de klas.
De aanvullende kosten hiervan (gesprek 60 mintuten) bedragen inclusief reistijd en reiskosten (tot 20 km vanaf Alkmaar): € 95,-.

De WISC-V intelligentietest

Bij de WISC-V worden de Verbale en Performale schaal van de WISC-III (de test die hiervoor het meest werd gebruikt) helemaal los gelaten en ziet de opbouw van de resultaten er anders uit. Naast de schatting van het Totaal-IQ, worden er scores verkregen op 5 primaire indexen: Verbaal Begrip, Visueel Ruimtelijk, Fluid Redeneren, Werkgeheugen en Verwerkingssnelheid. Zo kan nog nauwkeuriger in kaart worden gebracht wat de sterke- en minder sterke kanten van een kind zijn. Wat fijn is als je vragen of zorgen hebt over hoe je kind leert en hoe het de lesstof in de klas kan bijhouden en begrijpen, en je je afvraagt waarom sommige dingen beter lukken dan andere dingen.
Ten opzichte van de WISC-III zijn een aantal subtests behouden en vernieuwd en een aantal zijn compleet nieuw ontwikkeld en hebben andere subtests vervangen. De vaardigheden waar de 14 subtests in de WISC-V een beroep op doen, komen overeen met de vaardigheden uit het CHC-model (volgens de theorie van Cattell, Horn & Caroll) van intelligentie, waar de ontwikkeling van deze nieuwe test op is gebaseerd. In het algemeen wordt er minder een beroep gedaan op het (feitelijk) kennisniveau, maar meer op de vloeiende intelligentie (het zien van relaties tussen dingen en het probleemoplossend redeneren bij nieuwe taken, dus zonder hiervoor geleerd te hebben).

Op dit stukje op mijn Facebookpagina kun je hier verder over lezen:
Intelligentieonderzoek met de WISC-V

Nog vragen? Of een afspraak maken? Neem contact op

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Nienke Oudhuis | 06-53217651 | Praktijk: Westerweg 14, 1815 DE  Alkmaar | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Facebook-logo instagram logo